Vesipuhvelitrio on aloittanut kesäduunin Isiäisellä
10.6.2025
Viimekesäinen kolmen kuukauden pioneerityö onnistui puhveleilta niin mainiosti, että Heinolan kirkonkylässä, Isiäisellä, rantakasvillisuuden syönti jatkuu tänä ja myös tulevina kesinä. Puhvelit söivät rannoiltaan umpeenkasvaneen lintulammen kasvustoa ja tekivät hoitajastaan Jenni Mattilasta ykkösasiantuntijan vesipuhveleiden käytöstä lintuveden hoitotyössä.
Heinolan kaupunki on vuokrannut puhvelit Isiäisen lintulammelle Kangasniemellä toimivalta Puulan Puhveli – yritykseltä. Tilan monikymmenpäinen vesipuhvelikarja on Suomen ainoa ja edustaa siis uudenlaista maatalousyrittäjyyttä. Yrittäjät haluaisivat tuottaa puhveleiden maidosta mozzarellajuustoa, niin kuin muualla maailmassa tehdään. Suomessa se ei kuitenkaan käy, koska tuoreessa eläinten hyvinvointilaissa puhvelit on listattu vain lihakarjaksi.
Puulan puhvelitilalla ei kuitenkaan anneta periksi. Lainsäädännön muutosta odotellessa Puulan Puhveli hankkii lisätuloja vuokraamalla eläimiä luonnon ennallistamistyöhön. Viime kesänä Heinolan Isiäisellä puhvelit hoitajineen tekivät Helmi-hankkeen rahoituksella pioneerityötä erinomaisin tuloksin. Tänä kesänä homma jatkuu kaupungin rahoituksella.
Heinolassa on puhvelilaidunnuksen asiantuntemus
Heinolalaisella asiantuntemuksella on kysyntää, kun toinen puhvelisonnijoukko aloittaa tänä kesänä ennallistamisduunin Pieksämäen Pieksäjärvellä. Puhveliasiantuntija Jenni Mattila haluaa jakaa tietouttaan vesipuhveleista lintuvesien hoitajana sinne missä tietoa tarvitaan. Hän eli viime kesän puhveleiden kanssa Isiäisellä ja kirjasi samalla havaintojaan ennallistamistyön tuloksista ainutlaatuiseen opinnäytetyöhönsä.
- Puhvelit söivät rannalla vähäravinteista karkearehua jonkin verran ja muuta kasvillisuutta runsaasti. Leviävien sorkkiensa ansiosta ne kulkivat upottavalla letolla ja kylpivät rannan mudassa avaten rantaruovikkoa lintujen käyttöön, kertoo Mattila.
Luonnon monimuotoisuuden lisääminen on Mattilan mukaan pitkäkestoista toimintaa. Puhveliaitauksen rakentaminen ennallistamisalueelle on kallista, mutta kun aidat on pystytetty, puhveleiden työ on edullista koneelliseen raivaukseen verrattuna.
Vesipuhvelit ovat ihmisläheisiä eläimiä ja Mattilaa huolettaakin ihmisten käyttäytyminen puhveliaitauksen läheisyydessä.
- Eläinten elämää ei saa häiritä, vaikka ne eksoottisuudessaan kiinnostavatkin ihmisiä. Niitä voi toki tulla katsomaan, mutta aitauksen lähelle ei ole suotavaa mennä eikä eläimiä saa kosketella, muistuttaa Mattila.
Lue lisää: https://yle.fi/a/74-20168139
