Kirkonkylän koulu syntyy vauhdilla katteen alla
29.3.2025
Mahtipontisen suojakatteen alla on talven aikana rakentunut, kuin varkain, kaksikerroksinen puukoulu kirkonkylän liikuntahallin viereen. Yli 3000 neliöisen talon elementtirunko on pystyssä ja sisätilan väliseiniä pystytetään parhaillaan. Koulu kuoriutuu suojakatteestaan touko-kesäkuun vaihteessa ja samalla alkaa pihan rakentaminen. Koulunkäynti uudessa tilassa alkaa hiihtolomien jälkeen vuoden päästä.
Työmaan vastaava mestari Kari Viitanen Rakennusliike U. Lipsanen Oy:sta lupaa, että uusi Kirkkiksen koulu on luovutuskunnossa vuodenvaihteeseen mennessä siitäkin huolimatta, että töiden aloitus viivästyi kuukaudella huonojen kelien ja vanhan koulun purkamisongelmien vuoksi. Ison suojakatteen alla isot seinä-, lattia- ja vesikattoelementit on ollut helppo koota.
- Puukoulusta kun on kyse, sopivaa ilman lämpötilaa ja kosteutta pitää seurata koko ajan ja reagoida, jotta puuelementit eivät halkeile. Seiniä on myös rakentamisen tohinassa varottava, jotteivat ne saa kolhuja. Paljon on asennettu myös palolevyjä mahdollisen tulipalon estämiseksi, kuvailee Viitanen työnkulun haasteita.
Viitasella on työkoppinsa seinällä exel-taulukko, joka kertoo viikoittain, mitä työmaalla on saatava aikaan. Silloin homma kulkee kuin juna. Rakennusliike Lipsasen konsernin omista työntekijöistä koulua rakentaa 16 ammattilaista ja mukana on myös muutama palkattu urakoitsija. Tavaroiden kantaminen ja siivoaminen hoituvat vuokratyövoimalla.
Uudessa Kirkkiksen koulussa löytyy avaraa opetustilaa eli luokkia noin 160 lapselle. Eskarilaisille rakentuvat omat luokat, vessat ja leikkipaikka. Musiikin ja puutöiden tekoon löytyvät omat erikoisluokkansa. Löytyypä talosta myös betoninen väestönsuoja ja hissi sekä seinättömäksi auditorioksi muotoutuva tila jättiläisen portaineen, valkokankaineen ja projektoreineen.
Kouluväki tuntee tulleensa kuulluksi talon suunnittelussa
Siitä huolimatta, että kirkkisläiset ovat löytäneet hyvin paikkansa Tommolan väistötilan yhteisössä, kouluväki odottaa innolla muuttoa uuteen kouluun.
- Meidän kouluvuotemme on mennyt nopeasti, ainakin näin keski-ikäisen mielestä. En ole kuitenkaan aivan varma, kokevatko lapset asian samalla tavalla, naurahtaa rehtori Jarkko Granqvist.
Granqvistin mukaan jonkin verran muutoksia väistönajan kouluarkeen on jouduttu tekemään esimerkiksi rukkaamalla koulupäivän rakenteita koulukuljetusten sujumisen takaamiseksi. Lopulta kompromissit ovat olleet melko pieniä.
Rehtori hehkuttaa, kuinka uusi koulu sijaitsee aivan mahtavassa miljöössä.
- Pedagogisesti hyvin suunniteltu rakennus ja laajat ja monipuoliset ulkoalueet rakennuksen ympärillä mahdollistavat niin lapsille kuin aikuisillekin erinomaisen opiskelu- ja työskentely- sekä vapaa-ajan viettoympäristön. Eikä sovi unohtaa myöskään Kirkonkylän liikuntahallia, joka koulun pihapiirissä tarjoaa hienot sisätilat esimerkiksi liikuntatuntien pitämiseen.
Rehtorin mukaan koulun henkilökunta on saanut ensimetreistä lähtien olla sataprosenttisesti mukana suunnittelemassa uutta rakennusta ja ulkoalueita. Käytännössä rehtori ja apulaisjohtaja Miia Saari ovat prosessissa edustaneet kouluväkeä, mutta he ovat osallistaneet muuta henkilökuntaa ja oppilaita kertomaan omia ajatuksiaan ja toiveitaan esimerkiksi tiloihin, kalusteisiin, varusteisiin ja värimaailmaan liittyen.
- Olemme myös pyrkineet pitämään mielessä muut tiloja mahdollisesti käyttävät tahot. Meille on alusta lähtien ollut yhtenä tärkeänä ajatuksen se, että Kirkkis-talo ulkoalueineen voisi toimia yhtenä Heinolan pohjoisen alueen sydämenä, josta mahdollisimman moni ihminen iästä riippumatta voisi nauttia ja iloita.
Kaupungin kiinteistöpäällikkö Jari Kuosa komppaa rehtoria ja näkisi mielellään, että koulutilaa piha-alueineen käytettäisiin muulloinkin kuin kahdeksana tuntina koulupäivinä.
Rakennustyömaan vierestä on pian saatu purettua tyhjillään ollut kerrostalo, jonka jättämään tyhjään tilaan kyläläiset voisivat aikanaan istuttaa vaikkapa havupuita vehreyttä lisäämään.
